четвер, 24 березня 2016 р.

9 клас,“Форматування символів та абзаців”


Мета уроку: ознайомити учнів зі способами форматування тексту, навчити форматувати шрифти й абзаци.
Очікувані результати: учні повинні знати поняття форматування шрифтів та абзаців, способи форматування шрифтів та абзаців; учні повинні вміти форматувати шрифти та абзаци.
Обладнання: ПК, підручники, картки з завданням практичної роботи.
Тип уроку: комбінований.
1.   Організаційний етап
1.1. Привітання вчителя й учнів, організація уваги.
1.2. Перевірка наявності робочих зошитів, підручників тощо.
2.   Перевірка домашнього завдання
Учні усно відповідають на запитання підручника, демонструють виконані практичні вправи.
Учитель виставляє оцінки за домашнє завдання.
3.   Мотивація навчальної діяльності
3.1. Бесіда.
Запитання для бесіди
1.   Чого ви навчились на минулому уроці?
2.   Як ви вважаєте, які ще операції можна виконувати з текстом або з його фрагментами?
3.2. Повідомлення теми і мети уроку.
4.   Актуалізація опорних знань
Учні письмово відповідають на запитання тесту № 20 [6] або виконують вправу «Щадне опитування».
Учні, які сидять ліворуч, відповідають на запитання з непарними номерами, праворуч — із парними.
Щадне опитування
Запитання для «Щадного опитування»
1.   Що таке слово? Як його виділити?.
2.   Що таке рядок? Як його виділити?
3.   Що таке абзац? Як його виділити?
4.   Що таке фрагмент тексту? Як його виділити?
Учні повинні назвати якомога більше варіантів. Кожна відповідь оцінюється у 3 бали.
5.   Вивчення нового матеріалу
Лекція вчителя
План
1.   Форматування шрифтів.
2.   Форматування абзаців.
Форматування шрифту (символів) — зміна параметрів уведених символів.
Параметри символів: гарнітура (вид шрифту); кегль (розмір); колір.
Форматування шрифту виконують за допомогою:
кнопок панелі форматування;
команд із пункту головного меню Формат → Шрифт;
контекстного меню.
Форматування абзацу — задання або зміна його параметрів.
Параметри абзацу:
ширина (відступи від лівого та правого полів сторінки);
спосіб вирівнювання рядків абзацу (по лівому краю, по центру, по правому краю, по ширині);
положення на сторінці;
відступ першого рядка абзацу (нульовий відступ, відступ праворуч (червоний рядок), відступ ліворуч);
міжрядкова відстань;
інтервал між абзацами.
Форматування абзаців виконують за допомогою:
кнопок панелі форматування;
команд із пункту головного меню Формат → Абзац;
контекстного меню.
Щоб відформатувати один абзац, достатньо поставити курсор у будь-яке місце абзацу.
Відформатувати абзац можна безпосередньо під час набору тексту або після його закінчення.
6.   Закріплення знань
Усна вправа.
Учитель називає параметри об’єктів. Якщо це параметри шрифту, учні піднімають угору праву руку, якщо абзацу — ліву.
Параметри об’єктів: кегль, ширина, вирівнювання, гарнітура, положення на сторінці, інтервал між абзацами, колір, міжрядкова відстань, відступ, спосіб вирівнювання рядків.
7.   Використання отриманих умінь та навичок
Практична робота 
Порядок виконання роботи.
На екрані робочий стіл Windows, виконати такі дії:
1)   Завантажити Word. Встановити : розмір паперу А5, поля по 2 см.
Завдання
Алгоритм виконання завдання
1.Установіть відступ абзацу абзацу 5см. 
1. Наберіть Текст 1.
2. Встановіть курсор у перший рядок форматируемого абзацу.
3. Встановіть покажчик миші на верхній трикутник горизонтальної лінійки.
4. Натисніть ліву кнопку миші і перетягніть трикутник в потрібне положення.

2.Установіте ширину абзацу 15см. 
1. Виділіть абзац.
2. Встановіть покажчик миші на лівий нижній трикутник лінійки.
3. Натисніть ліву кнопку миші і перетягніть трикутник в потрібне місце.
4. Встановіть покажчик миші на правий нижній трикутник лінійки.
5. Натисніть ліву кнопку миші і перетягніть трикутник в потрібне місце.

3.Виравняйте абзац.
1. Виділіть абзац.
2. За допомогою кнопок панелі інструментів Форматування встановіть вирівнювання абзацу по лівому краю.

4.Отформатіруйте абзац за допомогою діалогового вікна АБЗАЦ. 
1.Виділіть абзац.
2. Виконайте команду Формат - абзац.
3. Активізуйте вкладку Відступи та інтервали.
4. У текстовому полі Інтервали в полі списку Перед встановіть величину відбиття перед абзацом 6пт; у полі списку Після встановіть величину відбиття після абзацу 4пт.
5. У полі списку Міжрядковий встановіть полуторну величину інтервалу між рядками.
6. У текстовому полі Відступ встановіть: зліва - 0,5 см, праворуч - 1,35 см.
7. Натисніть ОК.

5.Установіте гарнітуру шрифту Arial Cyr. 
1. Вибрати перший рядок.
2. Виберіть команду Формат у горизонтальному меню.
3. Вибрати Шрифт в спадаючому меню.
4. Встановіть гарнітуру шрифту Arial Cyr.
5. Натисніть ОК.
6. Встановіть розмір шрифту 16 і гарнітуру Times New Roman. 1. За допомогою панелі інструментів Стандартна виконайте вказані дії.

Завдання для самостійної роботи:
1 рівень:
1. Для першого абзацу заданого тексту встановите:
- Відступ абзацу 5 см;
- Межі абзацу 2-14см;
- Межстрочное відстань 8 пунктів;
- Відбиття після першого абзацу 4 пункту.

2 рівень:
1. Для другого абзацу заданого тексту:
- Оформіть абзац рамкою і візерунком;
- Відформатуйте текст по ширині;
- Встановіть відстань між буквами тексту 5 пунктів;
- Змістите символи відносно базової лінії рядка на 2 пункти.
                                                                                                
3 рівень:
1. Підготуйте бланк свого навчального закладу і надрукуйте на ньому довідку про те, що ви навчаєтеся в даному навчальному закладі.

ТЕКСТ 1
Вітамін Е значно швидше розкладається в тілі у курців. Дослідження, проведене в університеті штату Орегон, показало, що в плазмі крові у курців вміст вітаміну Е скорочується на 13% швидше, ніж у некурящих.

Ще швидше концентрація вітаміну падає в тканинах організму. Вітамін Е є важливим антиоксидантом. Його недолік призводить до пошкодження тканин токсинами і вільними радикалами, що може вести до розвитку раку. Тому кращим людям необхідно збільшити кількість вітаміну Е, одержуваного з їжею.

Однак вітамін Е міститься в основному в жирній їжі, яку в боротьбі із зайвою вагою часто виключають з дієти. Це веде до систематичної нестачі вітаміну Е у багатьох людей.


 Міститься вітамін Е в рослинному маслі, авокадо, маргарині, соняшникових насінні, жирній рибі, яйцях, фундуку, пластівцях до сніданку з непросіяного борошна і в шпинаті.


Контрольні питання:
1 рівень
1. Що таке шрифтове оформлення тексту? Як воно здійснюється?
2. За якими зовнішніми ознаками можна визначити неправильно введене слово чи граматичну помилку в реченні?

2 рівень
1. Що таке абзац? Які параметри в оформленні тексту пов'язані з цим терміном?
2. Для кожного з наведених нижче зразків тексту визначте накреслення:
Накреслення символів
Накреслення символів
Накреслення символів
Накреслення символів3 рівень
1. Виконайте команду Формат-Абзац. Розгляньте вкладку «Відступи і інтервали» і визначте, в яких одиницях виміряються відступи, інтервали і відступ першого рядка абзацу.
2. Як фрагмент тексту залити кольоровим фоном?

4 рівень
1. Які існують ефекти анімації над шрифтами?
2. Як роз'єднати один абзац на два?